O χρυσός δεκάλογος για τη νέα σχολική χρονιά

 

Με τη σχολική περίοδο να βρίσκεται προ των πυλών ,είναι μια καλή ευκαιρία να τεθούν εξαρχής κάποιοι βασικοί κανόνες που θα βοηθήσουν γονείς και παιδιά να ξορκίσουν τα άγχη. Ακολουθώντας λίστα προς ναυτιλλομένους 11+1 σημείων,ο ελεύθερος χρόνος δεν θα αποτελεί πια μια ανέφικτη πολυτέλεια.

1.Δώστε στο παιδί σας να καταλάβει,δίχως καταπίεση,ότι το σχολείο είναι σοβαρή δουλειά και ότι περιμένετε να κάνει το καλύτερο δυνατό ανάλογα με τις δυνάμεις του.

2.Καθιερώστε τακτικές ώρες μελέτης..Το κάθε παιδί χρειάζεται μια ρουτίνα.Καθιερώστε μια περίοδο μελέτης ,ανάλογα με την ηλικία του ,οπότε θα μπορεί να κάνει τα μαθήματά του.Βοηθήστε το όταν χρειάζεται,αλλά μην ενδώσετε στον πειρασμό να- ξαναρχίσετε το σχολείο -κάνοντας τα μαθήματά του.

3.Συναντήστε τον δάσκαλο..Γνωρίστε με ποιόν θα ξοδεύει τόσες ώρες κάθε μέρα το παιδί σας.Ρωτήστε για τους κανόνες μελέτης στο σπίτι.

4.Μην επιτρέπετε να σας χειραγωγεί …Τα παιδιά έχουν τρομερές ικανότητες στο να χρησιμοποιούν τους γονείς ή τους δασκάλους τον έναν ενάντια στον άλλο.Για κάθε ερώτημα ή αμφιβολία επικοινωνήστε με το άλλο πρόσωπο ώστε να υπάρχει μια καθαρή εικόνα.

5.Εκτιμήστε την εργασία του παιδιού και επιβραβεύστε το …Δεν υπάρχει χειρότερη απογοήτευση όταν το παιδί ύστερα απο τόσο κόπο ,αισθανθεί αδιαφορία ή κριτική.

6.Αναπτύξτε αίσθημα ευθύνης …Το παιδί που έχει συνεχώς ένα ακατάστατο θρανίο στο σχολείο ,συνήθως έχει κι ένα ακατάστατο υπνοδωμάτιο στο σπίτι.Δημιούργησε ένα σύστημα ανταμοιβών και πειθαρχίας ώστε να υπάρχει τάξη στο δωμάτιο του παιδιού.

7.Ελέγξτε τη τηλεόραση…Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα παιδιά βλέπουν περισσότερο τηλεόραση απ ότι πρέπει.Δεν είναι μόνο ο χρόνος αλλά και η χαμηλή ποιότητα και τα ακατάλληλα προγράμματα που επηρεάζουν αρνητικά τη δημιουργηκότητα και την αίσθηση της πραγματικότητας.Οι γονείς χρειάζεται να ελέγχουν τα προγράμματα που παρακολουθούν τα παιδιά τους.

8.Σωστές προσδοκίες..Περιμένετε απο το παιδί σας να πετύχει το καλύτερο που μπορεί.Το να είναι πετυχημένο στο σχολείο θα το

βοηθήσει να είναι πετυχημένο αργότερα και στη ζωή.

9.Να είστε ρεαλιστές ..Αξιολογήστε τις ικανότητες του παιδιού σας με απόλυτη ειλικρίνεια ,δίχως να ντρέπεστε για τις αδυναμίες του,νοιώθοντας ότι είστε υπεύθυνοι.Μερικά παιδιά τα καταφέρνουν πιο καλά απο κάποια άλλα.

Οι γονείς δημιουργούν μεγάλες απογοητεύσεις όταν προορίζουν το παιδί τους να γίνει γιατρός ενώ αυτός ενδιαφέρεται για τις μηχανές αυτοκινήτων.Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε ότι η ζωή του παιδιού σας δεν είναι δική σας.Να είστε υπερήφανοι με τις ικανότητες του.

10.Ενθαρρύνετε ενδιαφέροντα εκτός σχολείου..Κάθε παιδί χρειάζεται και κάποιες δραστηριότητες εκτός σχολείου.Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του παιδιού (αθλητισμός,μουσική,ξένες γλώσσες,κλπ)ενθαρρύνετε το να επιδοθεί σε κάποια δραστηριότητα στην οποία έχει έφεση ώστε να δημιουργήσει και την ταυτότητα του εκτός σπιτιού ή σχολείου .Καθώς το παιδί βλέπει ότι μπορεί να τα καταφέρει και σε άλλες κατευθύνσεις εκτός απο τα μαθήματα ,γίνεται πιο κοινωνικό ,δημοκρατικό,και αναπτύσσει την αυτοεκτιμη σή του..

Απο τη Χαρά Καραμήτσου -Λογοπεδικός

Πηγή: 4moms

Scroll to Top